Pembaziran masa

Dah jadi budaya yg aku sangat tidak berkenan. Musim peperiksaan, P&P tak berjalan. Padahal hari ni tak ada peperiksaan. Kan cantik kalau cikgu2 tu mengajar macam biasa. Sukatan belum habis kan? Alasan pelajar tiada mood belajar. Boleh terima ke? atau yang sebenarnya cikgu yg tak ada mood nak mengajar, haah yg ini macam logik je.

Pada akulah, semuanya terletak pada cikgu, kalau cikgu yg tak buat persediaan untuk mengajar, memanglah dia hanya akan masuk untuk duduk2 dan konon2nya beri peluang pelajar buat ulangkaji. Apa yg paling menyedihkan ialah apabila pelajar buat keputusan lebih baik tak payah datang sekolah, buat ulangkaji kat rumah je. Maka dikira pontenglah dia hari tu. Padahal cikgu yang ponteng mengajar!

Aku puji sorang guru ni. Memang layaklah dia dapat anugerah Guru Cemerlang. Dia tetap masuk kelas dan mengajar, kebetulan aku masuk kelas tu nak jumpa pelajar untuk dapatkan tandatangan mereka untuk borang kehadiran KUNTUM. 5 orang yang tak hadir hari ni memang rugilah sebab cikgu tu buat tajuk baru. 29 orang yg hadir memang untung. Tahniah untuk mereka yg hadir hari ni. Itu baru 1 waktu, macamana 9 waktu lagi?

Kadang2 jadual peperiksaan selaras yg dibuat oleh Jabatan inilah yag menimbulkan masalah. Peperiksaan setengah tahun makan masa 3 minggu. Membazir masa betul. Cikgu2 pun ambil kesempatanlah tak payah mengajar walaupun ada masa terluang untuk mengajar, kerana kononnya pelajar tak ada mood belajar. Bila dah membazir masa waktu P&P sebenar, lepas tu sibuklah buat kelas tambahan luar waktu, hingga cutipun tak serupa cuti, sibuk kononnya nak bagi kelas tambahan. Sungguh tak efficient.


0 comments:

Pos Popular

Kenali diriku

Foto Saya
Seorang pencari ilmu kerana sesungguhnya terlalu luas IlmuMu ya Allah. Berikan aku minda yang sihat, untuk terus menimba ilmu di bumiMu ini.